Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Antwoorden Kennisquiz (Thema: Geneesmiddelen in het verkeer)

In dit artikel vind je de antwoorden op de Kennisquiz over Geneesmiddelen in het verkeer . De vragen van de kennisquiz lees je hier.

Antwoorden

  • 1 Antwoord c is juist.

    Alle medicijnen ter ondersteuning van het stoppen met roken vallen onder rijgevaarlijke geneesmiddelen.

    Rijgevaarlijke medicijnen worden onderverdeeld in categorieën. Geneesmiddelen uit categorie I hebben de eerste dagen of na dosisverhoging een licht negatieve invloed op de rijvaardigheid. Bij geneesmiddelen uit categorie II is er een matig negatieve invloed en bij geneesmiddelen uit categorie III een ernstig negatieve invloed op de rijvaardigheid.

    Varenicline valt in categorie I en hiervoor geldt: niet autorijden zolang bijwerkingen (paniekaanval, somnolentie, duizeligheid, coördinatiestoornissen en moeheid) aanhouden. Bupropion en nortriptyline vallen in categorie II en hiervoor geldt: een week niet autorijden en daarna niet autorijden zolang bijwerkingen (sufheid, slaperigheid, duizeligheid en wazig zien) aanhouden. Meneer De Graaf mag dus wel medicijnen ter ondersteuning gebruiken, maar moet daarbij de voorzorgsmaatregelen in acht nemen en niet rijden zolang hij last heeft van bijwerkingen.

  • 2 Antwoord c is juist.

    Bij geneesmiddelen in categorie I mag je een voertuig besturen als je geen last hebt van bijwerkingen (zie ook antwoord vraag 1).

    Personen die beroepsmatig achter het stuur zitten, moeten met deze medicatie starten in een periode van vrije dagen en mogen pas weer achter het stuur plaatsnemen als ze vrij zijn van bijwerkingen. Als ze nog last hebben van bijwerkingen als ze weer gaan rijden, moeten ze het geneesmiddel staken.

  • 3 Antwoord a is juist.

    Hoewel het gebruik van slaapmedicatie wordt ontraden, kun je er in een incidenteel geval toch voor kiezen. Oververmoeidheid is ook een verkeersgevaarlijke toestand.

    De KNMP geeft op www.​rijveiligmetmedi​cijnen.​nl het advies: bij temazepam in een dosering lager dan 20 mg tot en met 8 uur na inname niet autorijden. Uiteraard blijft na die 8 uur gelden: ga niet achter het stuur zitten als je suf of slaperig bent.

    Bij incidenteel gebruik van temazepam van 20 mg en hoger geldt dat je tot en met 24 uur na inname van de medicatie niet mag rijden. Bij dagelijks gebruik van deze dosering mag je dus niet rijden.

  • 4 Antwoord c is juist.

    Bij een dosering tot 75 mg amitriptyline mag je na een week weer autorijden maar zodra de dosering hoger wordt, mag dat niet meer. NB: volgens de wet is autorijden met een dosis van meer dan 75 mg wel mogelijk na gebruik van het middel gedurende ten minste drie jaar zonder onderbreking en in gelijkblijvende dosering, én een met goed gevolg afgelegde rijtest in een rijsimulator conform het protocol van het CBR. Overigens kan de neuropathie een beletsel zijn om veilig auto te rijden. Hiervoor kan mevrouw De Wilde een eigen verklaring invullen en een rijtest afleggen. De huisarts mag dit niet aan het CBR melden.

  • 5 Antwoord c is juist.

    Als we ervan uitgaan dat de neuropathie van mevrouw De Wilde geen beletsel is voor het veilig besturen van een auto, dan geldt: als na een week bijwerkingen als sufheid, verminderd reactievermogen en slaperigheid achterwege blijven, mag mevrouw weer autorijden.

Bronnen

www.​rijveiligmetmedi​cijnen.​nl.

FTO-module Geneesmiddelen en verkeersveiligheid. www.​medicijngebruik.​nl.

LESA Geneesmiddelen en verkeersveiligheid. www.​nhg.​org.

De app Gnmverkeer van het KNMP.