Seksualiteit onderbelicht thema bij diabetes

Seksualiteit is een onderbelicht thema in de zorg voor patiënten met diabetes type II. Anne Bijlsma-Rutte, gezondheidswetenschapper, deed onderzoek naar dit onderwerp bij de afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van VUmc. In haar proefschrift ging zij na in hoeverre diabetespatiënten problemen ervaren in hun seksueel functioneren en of een training huisartsen helpt om het onderwerp bespreekbaar te maken.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Om deze vragen te beantwoorden, deed ze een vragenlijstonderzoek onder patiënten met diabetes in 45 huisartsenpraktijken. Zij vroeg de praktijken om alle diabetespatiënten tussen de 40 en 75 jaar oud tijdens de driemaandelijks controle te benaderen voor deelname.

De patiënten kregen een vragenlijst die vroeg naar de ontevredenheid over het seksueel functioneren, de Nederlandse vertaling van de Brief Sexual Symptom Checklist. De vragen voor vrouwen verschilden van die voor mannen.

De onderzoeker kreeg 786 ingevulde vragenlijsten retour. Naar schatting vulde ongeveer een kwart van de diabetespatiënten van 40 tot 75 jaar in deze praktijken de vragenlijst in. Uit de publicatie

0
13

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.